Cara Buat Rabokki (Ramen + Tteokbokki), Pedas, Bagus & Gampang

rabokki


Peminat drama Korea atau mereka yang selalu berkunjung ke Korea harus kenal dan familiar dengan Rabokki ni.


Rabokki atau variasi tteobokki dan ramen ini sangat sesuai dijadikan snek minum petang.


Terliur je tengok diorang makan, so jika kita masak sendiri dapat makan panas-panas. Nak makan kat kedai, entah nya jika dapat!


Baca juga: Resipi Tteokbokki Macam Dalam K-Drama, Rasa Pedas Manis Yang Sedap!


Nampak sedap kan?


Jom kita tengok resepinya yang dikongsikan oleh Zurina Zulkefli melalui Facebook dia ini.


Resipi Rabokki (Ramen + Tteokbokki)


bahan-bahan


Bahan-materi:


Kiub pati ikan bilis

Kek beras Korea

Pes cili Korea (gabungan pes Gochujang, serbuk Gochugaru, gula dan kicap)

Mi secepatnya

Sosej

Seaweed / keju (bila suka)


Campuran pes cili


Untuk menciptakan pes cili Korea, campurkan saja bahan-materi ini dan semrawut sebati.


2 sudu makan pes Gochujang (Cili peram Korea)

1 sudu makan serbuk Gochugaru (Kepingan halus cili kering Korea)

1 sudu besar gula putih atau madu

3 sudu besar kicap cair


Cara-cara memasaknya:


1. Rebus air bareng kiub pati ikan bilis sehingga mendidih.



2. Masukkan beberapa ketul kek beras korea, biarkan saat itu juga.



3. Kemudian tuang semangkuk kecil gabungan pes cili korea.


4. Kacau masakan sehingga kuah berwarna merah. Biarkan mendidih selama 5 minit.


5. Apabila kuah menjadi sedikit pekat, boleh masukkan mi secepatnya 1 paket. Saya belah dua agar cepat masak.

Tambahkan sosej kalau suka.



6. Boleh suguhkan dengan telur rebus dan cuilan rumpai maritim. Sekiranya anda peminat keju, boleh tambah keju ke atas masakan.

Sedia dihidang.



Sesuai untuk orang bujang yang mahukkan kuliner simple dikala tengah hari atau makan malam.


Sambil-sambil tu bolehlah layan kdrama


Selamat mencuba!




Sumber: Zurina Zulkefli

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard