Jangan Buang ‘Pengecap Lembu’, Sedap Dimasak Pengecap Goreng Kunyit

lidah goreng kunyit


Sedap pengecap lembu rupanya. Selain dibuat sup, salah satu hidangan lain yang berasaskan pengecap lembu yakni lidah goreng kunyit.


Cara penyediaannya agak rumit, tapi jika dah dapat makan memang nikmat sungguh!


Siapa yang suka makan lidah lembu tu, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Puan Haliza Zainol di bawah. Selamat mencuba!


Artikel berkaitan: Cara Cuci Perut Lembu, ‘Confirm’ Putih Bersih Kalau Ikut Cara Ni


Artikel berhubungan: Cara Betul Simpan Daging Korban, Tahan Lama & Kekal Segar


CARA MASAK LIDAH GORENG KUNYIT


Bahan-materi:



  • Lidah lembu

  • Gula

  • Halia


Bahan perap:



  • 4 ulas bawang putih

  • Sedikit halia

  • Kunyit

  • Garam

  • Gula

  • Sedikit tepung jagung


Cara-cara:



  1. Rebus pengecap selama 40-45minit sehinga betul-betul empuk. Letak sedikit gula dan halia.

  2. Bila dah empuk, keluarkan dan buang kulit tebal dipermukaan pengecap. Belah tengah dan tarik saja kulit hingga habis.

    lidah goreng kunyit


  3. Kemudian gres potong mengikut cara masing-masing.

    lidah goreng kunyit


  4. Tumbuk semua materi perap. Satukan dengan pengecap yang telah dihiris nipis dan gaul rata.


  5. Perap selama 10 sampai 15 minit.

  6. Kemudian sedia untuk digoreng dalam minyak panas.

  7. Masukkan bawang serta cili padi (kalau suka pedas).


  8. Goreng sehingga garing dan siap untuk disajikan.

    lidah goreng kunyit



Kredit: Haliza Zainol


Artikel berkaitan: Tak Boleh Simpan Daging Korban Lebih 3 Hari? Ini Penjelasan Agamawan


Artikel berkaitan: Cara Buat Singgang Daging Sedap & Lazat, Raya Haji Nanti Boleh Cuba Masak!


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard