Resipi Ikan Bilis Kentang Berempah, Lauk Simple Rasa Macam Air Tangan Mak

ikan bilis kentang


Masak Ikan Bilis Kentang Berempah ni senang je! Siapa je tak suka lauk mudah dan sedap. Jimat kala kita nak memasak di dapur.


Resipi asal ini telah dikongsikan oleh Nurul Ateekah di Facebook memang menggoda min betul untuk menulis artikel ini.


Bahan utama hanya kentang dan ikan bilis. Ada lauk ni je pun dah cukup dah jikalau orang bujang, lepastu tinggal masak nasi panas je fuhhh layan makan lauk ni.


Baca juga: Cara Buat Kari Terung Ikan Masin Kurau, Mesti Naik Selera!


Jom kita cuba resipi ni.


Resipi Ikan Bilis Kentang Berempah


Bahan-materi:





Ikan bilis 1 cawan (dibasuh dan digoreng)

Ubi kentang 5 biji (hiris nipis)

Cili merah 1 (dibelah)

Cili hijau 1 (dibelah)

Bawang besar 1 (dihiris)

Bawang putih 3 ulas(dihiris)

Daun kari 2 tangkai

Serbuk kari 1 sudu besar

Cili kisar 5 sudu besar

Kicap bagus 3 sudu besar

Serbuk perasa

Gula


Cara-cara memasaknya:


1. Panaskan minyak, masukkan ubi kentang goreng sehingga keperangan dan sedikit garing. (Angkat dan ketepikan)


2. Kemudian masukkan ikan bilis dan gorengkan sehingga masak rangup. (Angkat dan ketepikan)


3. Gunakan minyak yang serupa , tumis bawang putih , daun kari dan bawang besar sehingga naik anyir.


4. Perlahankan api, masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.


5. Kemudian masukkan serbuk kari. Gaulkan sehingga sekata.


6. Masukkan kicap, serbuk perasa dan gaulkan sebati.


7. Masukkan cili hijau, cili merah , ubi kentang dan ikan bilis yang telah digoreng tadi , gaulkan kesemuanya sehingga rata dan masak saat itu juga.





8. Siap untuk dihidang.


Selamat mencuba!




Sumber: Nurul Ateekah

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard