Cara Buat Kari Terung Ikan Masin Kurau, Harus Naik Selera!

kari terung


Menu kari terung ikan masin kurau ini sememangnya lezat dan sesuai dijadikan hidangan makan tengahari.


Hanya satu lauk ini sahaja telah boleh membuat makan nasi bertambah-tambah.


Mudah sahaja bahkan satu lauk ini sahaja sudah cukup kerana lengkap dengan sayuran.


Nak cuba?


Baca juga: Patutlah ‘Viral’ Resipi Terung Goreng Crispy Ni, Serius Sedap!


Jom ikuti perkongsian resipi dari Nurul Ateekah ini Selamat mencuba semua.


Resipi Kari Terung Dengan Ikan Masin Kurau


bahan


Bahan-materi:


9 biji terung bundar

7 keping ikan masin kurau

4 sudu besar rempah kari ikan

2 cawan perahan santan

1 cawan air masak

2 tangkai daun kari

Bawang merah – dihiris

3 ulas bawang putih – diketuk

Serai – diketuk

1 helai daun pandan – disimpul

1 inci halia

Serbuk perasa

Garam

Gula

Minyak masak


Tip tambahan: Rempah kari perlu dibancuh dengan air untuk dijadikan pes.


Cara-cara memasak:


1. Panaskan minyak masak dan goreng ikan masin sehingga garing. Angkat dan ketepikan.





2. Gunakan minyak yang serupa, tumis bawang putih, bawang merah, serai, daun kari, daun pandan dan halia sehingga naik busuk dan sedikit keperangan.





3. Masukkan pes rempah kari dan gaul rata. Masak sehingga pecah minyak (pastikan masak guna api perlahan) agar rempahnya sungguh-sungguhmasak.





4. Kemudian masukkan terung dan ikan masin. Gaul rata.





5. Seterusnya masukkan santan dan juga serbuk perasa, garam dan juga gula mengikut cita rasa. Gaulkan kesemuanya sehingga sekata dan biarkan ianya masak dengan tepat.





6. Angkat dan Kari Terung Ikan Masin Kurau siap untuk dihidang.







Sumber: Nurul Ateekah

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard