Cara Buat Lemang Guna Air Fryer, Rasanya Tetap Orisinil Walaupun Moden

lemang


Lemang merupakan salah satu simbolik hari raya. Walaupun cara pengerjaan lemang agak merumitkan namun sajian ini menjadi kegilaan ramai.


Buluh yang diisi dengan beras pulut dan santan yang dilapikkan dengan daun pisang perlu dibakar sehingga masak untuk menciptakan lemang.


Korang jangan resah bila tak tahu nak buat lemang, zaman kini dah moden. Korang duduk dalam rumah tanpa perlu bakar di luar rumah pun lemang boleh siap.


So, nah try cara masak lemang paling mudah kala ini perkongsian Nor Nisrin ini.


Resipi Lemang Air Fryer


air fryer


1. Siang-siang kena potong buluh berpeluh husband kata. Air fryer saya 2.4 liter muat untuk 10 batang buluh saiz sederhana.


Tinggi beliau 4 1/2 inci tanpa guna basket. Makara ukur 1/2inci untuk tapak 4 inci untuk bahagian atas. Bersihkan buluh pakai kain bersih.



2. Pulut tu saya guna 1/2kg rendam 6 jam dengan air biasa. Lepas cuci bersih tos kan dan mula bancuh santan.


Letak juga garam dan ajinamoto. Ayah saya piawai rasa santan tu harus mcm air laut gres masuk pulut. Kemudian, rendamkan 1 jam lagi.



3. Cukup 1 jam, boleh masukkan pulut 3/4 ke dalam buluh (jangan lupa hentakkan bagi mampat sikit).


Selebihnya masukkan santan hingga sarat . Tengah air fryer tu saya letakkan mangkuk semoga buluh tak jatuh.



4. Ini first batch masa masak. Saya guna suhu 150′ 25 minit. Jika nak check masak ke tidak, guna ‘cake tester’.


Ada rasa berderap kurun cucuk tujuannya tak full masak cuma tambah lagi 10 minit. Alhamdulillah cun je masak pulut tu.



5. Alhamdulillah, pulut dah masak cun dan berminyak, x menempel bahagia je keluarkan dari buluh.


Makara buluh bole repeat guna lagi. Yang penting balut dengan kain berair bagi tahan lama hayat buluh tu.



6. Pulut lembut, lemak dan cukup rasa. Dah boleh makan bareng rendang dan jamu tetamu.



Baca juga: Resepi Rendang Daging Minang, Lembut & Memang Padu!




Mudahnya buat lemang guna air fryer ni. Jadi, sebelum korang buat lemang nanti, pastikan guna bahan yang sewajarnya dan bukannya tin.


Paling penting, utamakan kesihatan diri terlebih dulu. Jangan karena nak makan lemang, kesihatan korang tergadai.




Sumber : Nor Nisrin

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard