Cara Buat Lontong Yang Sedap ‘Padu’, Tak Puas Hirup Kuah Hingga Licin!

lontong yang sedap


Siapa suka makan lontong? Mudah saja rupanya nak buat lontong yang sedap. Confirm tak puas makan jikalau ikut resipi yang dikongsi oleh Fatimah Saari di bawah.


Sesuai masak untuk dimakan pada pagi hari raya. Satu keluarga pasti suka, selamat mencuba ya!


Artikel berhubungan: Cara Masak Nasi Impit Paling Praktis. Masak & Tinggal Je, Hasil Seketul Cantik Macam Ni


RESIPI LONTONG YANG SEDAP



Bahan-bahan A:



  • Bawang merah 7 ulas

  • Serai 2 batang

  • Lengkuas 2 hiris nipis

  • Halia 2 hiris nipis

  • Udang kering 2 sb

  • Ikan bilis segenggam

  • Buah keras 1 biji

  • Kunyit hidup besar ibu jari


Bahan-bahan lain:



  • Udang segar

  • Kubis

  • Kacang panjang

  • Carrot

  • Kentang

  • Soohun & fucuk

  • Bahan perasa

  • Santan kotak


Cara-cara penyediaannya:



  1. Kisar hancur semua materi-bahan A. Satukan dalam periuk bersama santan dan air.

  2. Masak sehingga mendidih dan masukkan sayuran yang keras terlebih dahulu seperti kentang dan carrot.

  3. Perasakan dengan garam dan gula seperlunya.

  4. Masukkan baki sayuran lainnya beserta udang.

  5. Bila sayur dah agak lembut, boleh tutup api.


RESIPI SAMBAL IKAN BILIS


Bahan-bahan:



  • Bawang besar 3 biji

  • Bawang besar 1 biji dimayang

  • Cili kering siap kisar 3 senduk nasi

  • Daun pandan

  • Ikan bilis 2 genggam

  • Air asam jawa sedikit

  • Garam

  • Gula


Cara-cara:



  1. Panaskan minyak. Tumis bawang yang sudah siap dikisar dan mayang bersaman daun pandan.

  2. Bila warna dah agak kekuningan, masukkan cili kisar serta gula dan air asam.

  3. Tumis sehingga sambal bertukar warna sedikit gelap.

  4. Masukkan ikan bilis dan perasakan dengan garam serta gula.


Siap untuk disajikan bersama nasi impit dan telur rebus.


lontong yang sedap


Kredit: Fatimah Saari


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard