Pernah tak cuba Sate Goreng? Jika belum pernah, memang korang kena cuba. Mudah, sedap dan membuka selera.
Sama enaknya seperti sate yang dibakar dengan arang cuma versi ini hanya perlu masak dalam kuali sahaja.
Hendak pula nak erat Raya Haji ini, mesti terfikir nak buat menu daging apa untuk disimpan dalam tempoh usang. Resipi ini sesuai untuk itu.
Sesuai dinikmati bareng nasi imput, ketupat dan juga lemang. Nais!
Resipi Sate Goreng Versi Masakan Jawa
Bahan-bahan:
1kg daging
5 sudu gula
Garam secukup rasa
Serbuk pati ayam
Ajinomoto
Bahan untuk dikisar:
2 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3 inci lengkuas
3 inci halia
2 batang serai
1 genggam biji ketumbar
1 genggam jintan putih
Cara-cara penyediaannya:
1. Potong kecil daging dan basuh sehingga bersih. Toskan.
2. Perap daging dengan gula, supaya gula tersebut meresap ke dalam daging budget 10-15 minit.
3. Satukan bahan-materi kisar dan kisar halus. Masa kisar, jangan letak terlampau banyak air.
4. Lumurkan materi kisar bareng daging dan ratakan.
5. Tambahkan garam, pati ayam dan ajinomoto jika perlu dan sebatikan.
6. Hasil setelah digaul sebati. Boleh rasa di hujung pengecap untuk tahu mana terkurang rasa elok ke masin. Perap semalaman. Jika tidak berani cuba rasa saat masih mentah, boleh juga cuba kalau daging sudah separuh masak nanti.
7. Setelah perap semalaman, masak perapan daging dalam kuali. Tak perlu guna minyak karena daging tersebutkan keluar minyak secara semulajadi.
8. Masak daging sampai kering dan empuk. Bila sudah sempurna, angkat dan sedia untuk dicicipi.
Nota: Daging perlu diperap lama supaya rasanya sebati dan daging cepat empuk bila dimasak.
Selamat mencuba!
Baca juga: Viral Sate Cheese Isi Besar-Besar Di Ipoh, Memang Puas Makan
Tidak ada komentar:
Posting Komentar