Peniaga Kongsi Rahsia Bancuhan Cempedak Rangup, Resipi Niaga Keluarga Selama 20 Tahun

cempedak rangup


Cempedak rangup antara camilan yang sungguh populer di Malaysia. Kudapan ini juga mudah didapati di gerai tepi jalan ataupun pasar malam.


Bagi yang nak mencuba untuk buat sendiri cempedak rangup di rumah, boleh ikuti resipi yang dikongsi oleh kerabat Yayar B. Awang Noh di bawah.


Menurutnya, resipi tersebut ialah rahsia keluarganya yang sudah berniaga selama hampir 20 tahun.


Boleh guna untuk pisang goreng juga, tetapi untuk cempedak kena bancuh sedikit pekat dari pisang.


Resipi Bancuhan Cempedak Rangup & Pisang Goreng


Bahan-materi:



  • Tepung beras 2 cawan (apa-apa cap)

  • Tepung gandum suku cawan

  • Serbuk kunyit setengah sudu

  • Kapur makan secubit

  • Gula sesudu besar

  • Gram sesudu

  • Telur ayam atau itik sebiji


Cara-cara:



  1. Satukan semua bahan.

  2. Kacau sehingga sebati. Kalau nak sedap boleh tambah kelapa parut dan bijan.

  3. Masukkan cempedak ke dalam adunan dan gaul sampai bersalut rata.

  4.  Sedia untuk digoreng sehingga rangup.



Kredit: Yayar B. Awang Noh


Baca juga: Sudah Niaga Hampir 15 Tahun, Abang Ini Dedah Resipi Rahsia Tepung Pisang Goreng Hasil Jualannya


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard